Cumartesi, Temmuz 12, 2008

Ahmed Muhiddin ve Kültür Hareketi Üzerine Bir İnceleme (2)

Batıcılık

Batı kaynaklarının istifadeye açılmasıyla sahip oldukları çifte eğitimin de sayesinde üstün bir konuma geçen halkın bu eğitimli kesimindeki batıya karşı verilen ilk tepki medeniyet planında yenilginin kabul edilmesi ve dolayısıyla da batının getirdiği her türlü eleştiriye kucak açarak kendi toplumuna yabancılaşma şeklinde tezahür etmiştir. Yaşanan bu kırılma kendini ilk defa yine şiir alanında göstermiştir. Batıcılarda Namık Kemal ve Abdülhak Hamid’e hakim olan İslam’ın sosyal dünya görüşü yerini bencilce bir bireyciliğe, milli duygu ve hissiyat ise yerini çokkültürlülüğe bırakmıştır.

Batıcılık akımı ortaya çıkışı itibariyle ilk olarak Fransız Devrimi ve siyasi Liberalizm’in etkisi altındadır. Fransız Devrimi’nin devlete düşman olan tavrı benimsenerek, siyasi Liberalizm’in gereklerine verdikleri önem nispetinde kadim devlet düşüncesi terk edilmiş ve koşulsuz bir taklit duygusu ile en aşırı Parlamentarizm ve parti hakimiyeti kabul edilmiştir.

İktisat alanında da Liberalizm’in saiklerinden hareket eden Batıcılar “bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler” ilkesini ön planda tutarak Merkantilist politikalardan vazgeçilmesi gerektiğini savunmuşlardır.
Batıcılığın yarattığı bu kırılma neticesinde bütün değerlerin kıymetten düşmesiyle, ahlaki gevşeklik, dini kayıtsızlık ve siyasi ilgisizlik giderek halkta da etkisini göstermeye başlamıştır.

Ahmed Muhiddin’in ifadesiyle “Batıcılık bilim alanında birşeyler yapmış ve herşeyden evvel Avrupa medeniyetini Türkiye’de tam olarak tanıtmış olsa bile, nihai neticesi iktisadi-siyasi anarşi ve fikri uçurumdur.”

Hiç yorum yok: